@article {132, title = {Meer stemmen voor Nederlandse spraaksynthese}, year = {2008}, publisher = {Nederlandse Vereniging voor Fonetische Wetenschappen}, address = {Utrecht, The Netherlands}, abstract = {

In mijn bijdrage van vorig jaar heb ik een overzicht gegeven van de nieuwe spraaksynthesizer van Fluency, toen nog volop in ontwikkeling. Inmiddels is de software verder ontwikkeld, en voorzien van zeven levendige, levensechte stemmen: drie mannen, twee vrouwen, en twee tieners (een jongen van 13 en een meisje van 16).

Bijzonder aan de nieuwe synthesizer is dat het betrekkelijk eenvoudig is een nieuwe stem te maken. De spreker moet een corpus inspreken dat bestaat uit 387 woorden en 387 zinnen (totaal 774 items). Elk item wordt door de spraaksynthese voorgezegd, en de spreker moet dit vrij precies nazeggen, met name wat betreft pauzes. De opnames kunnen door Fluency grotendeels automatisch worden omgezet in een spraakdatabase voor de synthesizer.

De software om het corpus op te nemen is vrij beschikbaar, en het opnemen van een nieuwe stem vereist geen grote investeringen in hardware: met een usb-microfoon en een notebook kan al een goede kwaliteit bereikt worden.

In deze bijdrage wil ik nader ingaan op de mogelijkheden die dit biedt voor spraakgehandicapten, en hoe andere partijen hierop kunnen inspelen.

}, author = {Arthur Dirksen} }