@article {47, title = {Ritmische convergentie in T1 en T2 Engels}, year = {2014}, publisher = {Nederlandse Vereniging voor Fonetische Wetenschappen}, address = {Utrecht, The Netherlands}, abstract = {

Als T1- en T2-sprekers Engels als lingua franca gebruiken, dan verwachten we dat hun accenten convergeren, en dat ook de ritmische patronen zullen convergeren. Deze ritmische convergentie is onderzocht met behulp van een longitudinaal corpus (27 gevorderde T2-sprekers van het Engels, 8 T1-sprekers). Spraakritme is hier geoperationaliseerd als de piekfrequentie in het spectrum van het intensiteitsverloop, genormaliseerd voor spreeksnelheid.

Onze resultaten laten zien dat (1) de variantie tussen sprekers in ritme mettertijd afneemt, vooral tussen de eerste en tweede geluidsopname. (2) Ritme verschilt significant tussen mannen en vrouwen, maar alleen voor de T1-sprekers. (3) De ritme-maat wordt enigszins beïnvloed door spreektempo, omdat zwakke syllaben sterker worden gereduceerd bij een sneller tempo, maar ook dit effect treedt alleen op bij de T1-sprekers.

Deze bevindingen suggereren dat (a) ritmische convergentie inderdaad optreedt, terwijl (b) tegelijkertijd de subtiele effecten van geslacht en metrische structuur niet goed verworven worden door de gevorderde T2-sprekers.

}, author = {Hugo Quen{\'e} and Rosemary Orr} } @article {134, title = {Een menselijke benchmark voor automatische taalherkenning}, year = {2008}, publisher = {Nederlandse Vereniging voor Fonetische Wetenschappen}, address = {Utrecht, The Netherlands}, abstract = {

Automatische taalherkenning heeft als doel het herkennen van de taal die gesproken wordt in een spraakfragment. Regelmatig worden wereldwijd systemen langs de lat gelegd in benchmark evaluaties, uitgevoerd door het Amerikaans NIST, en systemen worden steeds beter. Maar hoe goed kunnen mensen dat eigenlijk? En hoe meet je zoiets, en waar hangen de prestaties van af? We willen de resultaten presenteren van een onderzoek dat we bij het International Computer Science Institute in Berkeley en het University College Utrecht hebben uitgevoerd. En mensen doen het zo gek nog niet{\textendash}-als ze de taal in kwestie een beetje kennen.

}, author = {Rosemary Orr and David van Leeuwen} }